Muodostelmaluistelu on taitoluistelun joukkuelaji, jossa luistelijat suorittavat kilpailuohjelmaansa kuuluvia askeleita, nostoja, piruetteja ja liukuja mahdollisimman yhdenaikaisesti. Sallittu joukkuekoko vaihtelee kilpailusarjan mukaan 12-24 luistelijan välillä, mutta lajin korkeimmalla tasolla SM-seniorisarjassa jäällä täytyy olla 16 luistelijaa.
SM-juniorit ja SM-seniorit kilpailevat virallisissa kilpailuissa kahtena päivänä, kahdella erikseen pisteytettävällä suorituksella: Lyhyt- ja vapaaohjelmalla.
Muodostelmaluistelussa kilpaillaan eri sarjoissa muiden urheilulajien tapaan. Lajissa ei ole sukupuolen mukaan määräytyvää kilpailusarjaa tai sukupuolikiintiötä.
Suomessa SM-sarjoja ovat SM-noviisit, SM-juniorit ja SM-seniorit. Näiden sarjojen ulkopuolelle jäävät joukkueet kilpailevat kansallisissa sarjoissa, joita ovat tulokkaat, minorit, kansalliset noviisit, kansalliset juniorit, kansalliset seniorit, masters ja aikuiset.
Muodostelmaluistelussa joukkue on nähty perinteisesti yksikkönä, yksilöiden
muodostaman ryhmän sijaan. Koska kilpailuissa yksi arvosteltavista kriteereistä
on yhdenaikaisuus, pyritään sitä korostamaan identtisillä asuilla, meikeillä ja
kampauksilla. Osa joukkueista on historian saatossa jopa värjännyt hiuksensa tai luistimensa ohjelmasuorituksen ajaksi samanvärisiksi korostaakseen yhtenäisyyttään.